“Nem lehetsz mérges, nem érsz el vele semmit!”,„Minek szomorkodsz, legyél pozitív!” „Nézd a dolgok jó oldalát, lehetne rosszabb is!” – neked is ismerősek ezek a mondatok, ugye?

Alapvetően semmi probléma ezekkel a kifejezésekkel, hiszen az optimizmusra való motiválás nem egy rossz dolog, azonban könnyű átesni a ló túloldalára. A mérgező pozitivitás (eredeti nevén: toxic positivity) jelenségével egyre gyakrabban találkozunk mind a való életben, mind a közösségi médiában. A „mérgező” jelző egy evidens utalás a tényre, hogy ez nem egy egészséges jelenség – és bizony hatással is van ránk.

Ha haragot vagy szomorúságot érzünk, irigységet, féltékenységet, vagy bosszúvágyat érzünk, akkor az esetek többségében azt hiszem valami ilyesmi szokott történni: Először is, megjelenik bennünk ez a kellemetlen, feszítő érzés, ami egyáltalán nem pozitív. Majd leszidjuk magunkat, és szégyenkezünk, hogy mi miért érezhetünk ilyen rossznak titulált, tabu érzelmeket, majd azon nyomban el is nyomjuk őket jó mélyre, majd inkább eltereljük a figyelmünket, lehetőleg valami pozitívval. Ha benned is hasonló bűntudat ébred, amikor valami negatívat tapasztalsz, pláne, ha olvastál már a pozitív gondolkodás előnyeiről – akkor lehet, hogy te is tapasztaltál már mérgező pozitivitást.

Szomorkodni, dühösnek lenni nem bűn, és nem is szégyenteljes, hanem emberi.

Emberekből vagyunk, emberi érzelmekkel – Eckman, egy pszichológus a 70-es években 6 alapérzelmet azonosított be, amiket minden ember érez: a boldogság, a félelem, a meglepettség, az undor és szomorúság. Tehát szomorúnak lenni tényleg emberi dolog, pont annyira, mint boldognak lenni! Hiszek abban, hogyha a boldogságunkat a lehető legjobban kiélvezzük, akkor a szomorúságot, a dühöt, és minden negatív érzelmünket is meg kell élnünk ahhoz, hogy az életet a legteljesebben tapasztaljuk meg.

Hiszen ismeritek a mondást, eső nélkül nincs szivárvány – mélyről tudunk csak igazán nagy magasságokba szárnyalni. Ha megengedjük magunknak, hogy szomorúak legyünk, hogy dühösek legyünk, hogy ezeket az érzéseket megéljük és megtapasztaljuk, azzal csak magunknak teszünk szívességet: sokkal kiegyensúlyozottabbak, relaxáltabbak vagyunk, és egy jó sírás (esetleg párnapüfölés… 😊 ) után a dolgok ki is tisztulhatnak előttünk.

Az érzelmek megéléséről, és azoknak tudatos kezeléséről, elfogadásáról az önismereti konzultációim során személyre szabott, mélyebb betekintést tudok nyújtani Neked, hogy te hogyan tudod a leghatásosabban megélni az érzéseid, és elengedni a negatív érzelmeidet.